VIDA Museum, Öland, 20-07-21

 

Under semestern gjorde jag ett besök på Vida Museum på Öland som jag starkt kan rekommendera. Där visas nu tre separatutställningar. Musikern Olle Ljungström visar teckningar från ”Dagbok från Afghanistan” och bilder ”Ur Olles kamera”.  Olle Ljungström besökte Afghanistan hösten 2002 och blev ögonvittne till ett land i kaos och förvirring. På uppdrag av Lars von Trier reste Pål Hollender och Olle Ljungström dit för att skildra landet. Resan resulterade i filmen ”United States of Afghanistan” som kom 2004.

 

Bertil Vallien visar ett stort antal glasskulpturer. Bertil är en förnyare av det svenska glaset, en sandgjutningens mästare, erkänd för sitt konstnärskap över hela världen. Han är representerad på museer och gallerier i USA, Japan, Australien och Europas konsthuvudstäder. Bertil och hans hustru Ulrica Hydman-Vallien har sedan 2001 var sin permanent utställningshall på VIDA Museum.

 

Ebba Johansson, född 1994, är uppväxt och bosatt i Nybro och har de senaste åren haft flera separatutställningar i Sverige samt medverkat på grupputställningar utomlands. Sedan 2016 har hon arbetat som assistent till konstnären Markus Åkesson (som ställt ut ett flertal gånger på VIDA). Detta är Ebbas hittills största utställning. För mer information och öppettider: www.vidamuseum.com.

 

.