ABCpress.se

gallery/folmer_annons_lokaldelen
gallery/folmer_annons_lokaldelen

Väsby Konsthall vernissage, Upplands Väsby, 19-10-28

Porträtt med nål och tråd och drömska landskap

Just nu pågår två mycket sevärda utställningar på Väsby Konsthall i Upplands Väsby.I ena hallen ställer den norske konstnären Arjuna Geir Aasehaug ut måleri (Drömska landskap). Han arbetar ofta med lager på lager på duk och de transparenta färglagren blir en viktig del i målningen. Arjuna försöker i en del av sina verk få fram något om ensamheten och utanförskapet i den mänskliga existensen. Djur ingår oftast i hans målningar och de kan bli till skuggor eller siluetter. Arjuna föddes i Bergen, Norge, 1967 men sedan 2003 bor och arbetar han i Partille utanför Göteborg. Han är utbildad både på Bergen School of the Arts (1989-90) och Oslo School of Art (1990-91) och haft många separatutställningar i Skandinavien.

Den andra konstnären som ställer ut är Malin Lager (Porträtt med nål och tråd). Malin är född 1946. På 1960-talet utbildade hon sig via Högskolan för Design och Konsthantverks skulpturlinje i Göteborg och fram till 1983 ägnade hon sig åt måleri. 1984 köpte Malin sig en symaskin och började med en ny konstform. Hon broderade sina fotografiska motiv med hjälp av symaskinen. Symaskinen blev till en pensel och de färgrika trådarna till färgen. Malin monterade bort matarskon på maskinen så att hon lätt kan föra tyget. På avstånd ser personporträtten, lavarna vid västkusten och gatstenarna från Venedig ut som fotografier.

Utställningen pågår till och med 17 november 2019.
Väsby Konsthall, Optimusvägen 12B, Upplands Väsby

Messingen, Upplands Väsby (tillbakablick), 19-10-24

Tiden går fort. Nu är det tio år sedan gamla Messingen revs. Många företagare som hade sin verksamhet i Messingen fick plötsligt tänka om då informationen om rivningen offentliggjordes. Hur skall de i fortsättningen kunna driva sitt företag då de inte längre har en lokal? Många informationsmöten ordnades då de företag som var drabbade fick mer information om tidsplanen för rivningen. Ibland under diskussionerna hördes ilskna röster från många av företagarna. Många var frågorna, utan att någon fick ett ordentligt svar. Det var 2007 som kommunen lade fram en plan över stationsområdet. Det skulle bland annat byggas bostäder för väsbyborna, ett nytt kulturhus och ett gymnasium. Här är bilder från några av de företag som huserade i Messingen, från olika informationsmöten och från rivningen.

Trafikkaos, Upplands Väsby, 19-10-23

En omläggning som kritiseras starkt bland många väsbybor. Det är stundtals kaos under rusningstrafiken då både bilar, ledbussar och gångtrafikanter skall samsas om utrymmet. Ja, det är lättare för en kamel att komma in genom ett nålsöga, än för de som skall denna väg.

Fysingedagen Upplands Väsby, 20-09-13

Fysingedagen, en rundresa runt sjön Fysingen, har blivit en uppskattad tradition då bland annat slott, kyrkor, caféer och olika företag och gårdar besöks av intresserade.

I år kunde man göra ett besök hos Gamla apoteket, Hammarby kyrka, Ös-We Ring Gokartstadion, The Nut House, Skånela kyrka, Skånelaholms slott och Ströms Gård.

På Gamla Apoteket kunde man fika, beundra Lenas keramik och på gårdsplanen fanns bland annat allehanda marknadsstånd och ett mobilt musteri. På övervåningen ställde Siri Öryd ut akvareller. The Nut House hade som tidigare år bland annat servering och entusiastfordon att beundra. Jörgen Hammars ställde ut träskulpturer i Källaren.

Ströms Gård är välbesökt bland annat av ornitologer och flera olika fågelskådargrupper som träffas och studerar fågellivet runt Fysingen. Nu kunde besökarna även se vattenbufflar och Highland cattle. I Skånelaholms slott, ett slott från 1600-talet, bjöds det på guidade visningar där besökarna fick känning av historiens vingslag. Det var fri entré, men max tio personer per visning på grund av Corona pandemin. Vid Hammarby kyrka kunde besökarna släcka törsten med heligt vatten från Trefaldighetskällan (tidigare kallad Trefaldighetskällan i Klockåsen) som ligger alldeles bredvid Hammarby kyrka. Kyrkan var stängd på grund av annan aktivitet.

Fysingen är en sjö som ligger på gränsen mellan kommunerna Upplands Väsby och Sigtuna. Sjön är intressant av flera skäl, bland annat för gamla kulturlandskap och sitt rika fågelliv med ett 100-tal häckande arter. Fysingen är även rik på olika fiskarter. Har man tur, kan man vid inloppet till Fysingen få se bäver. Sjön har fin vattenkvalitet, och det finns flera badplatser. En av badplatserna ligger bakom Löwenströmska sjukhuset. Ön Stora Kyngan, en del av Ströms naturreservat, är fågelskyddsområde och där är förbjudet att gå i land mellan 15 april och 30 juni. Motorbåttrafik är inte tillåten i sjön. Vintertid är det många som söker sig till Fysingen för skridskoåkning.