ABCpress.se

gallery/folmer_annons_lokaldelen
gallery/folmer_annons_lokaldelen

Gunnes gård invaderades av vikingar, Upplands Väsby, 19-09-09

Väderguden Njord, en av asagudarna, var inte på sitt bästa humör under helgen då det mestadels regnade under lördagen. Något bättre var hans humör under söndagen som bjöd på uppehållsväder med lite regn ibland. Under den gångna helgen (7-8 september) hölls den traditionella vikingamarknaden då vikingar och handelsmän från när och fjärran kom till Gunnes Gård för att visa upp och marknadsföra sitt hantverk. Besökarna kunde handla allt från vackra glaspärlor och läderarbeten till varma mössor.

Barn och vuxna fick bevittna ett vikingaslagsmål mellan två vikingaklaner där stöldgods var anledningen till det brutala slagsmålet. Naturligtvis hade kämparna en rustning som tålde de ibland hårda slagen. Som brukligt visades båten Tälja, en fullskalekopia av Viksbåten som är daterad till ca 1050 e.Kr. Viksbåten upptäcktes 1898 vid Vik i Söderbykarl, Uppland.

För barnen fanns allt möjligt att göra. Till exempel kunde man leka gamla vikingalekar som ”fånga svinet”, lyssna på sagor, måla egna sköldar, testa att skjuta med pil och båge med mera. I år är det 15-årsjubileum för den vikingatida marknaden, och Gunnes Gård firar samtidigt 30-årsjubileum. Efter en helg med vikingar och handelsmän var det inte så lätt att anpassa sig till vårt moderna 2000-tal.

Landskap och dinosaurielik skulptur på Väsby Konsthall, Upplands Väsby, 19-09-29

Lördagen (28 september) hade Väsby Konsthall vernissage av konstnärerna Henrik Olsson (måleri) och Ann-Charlott Fornhed (skulptur). Nils Odén, stadsträdgårdsmästare i Uppland Väsby kommun, invigde utställningen och berättade om projektet ”Väsby Entré” med det planerade området runt Väsby station med inspiration av den framlidna irak-brittiska arkitekten Zaha Hadids arkitektoniska formspråk.

För Henrik Olsson har landskapet oftast en central roll i hans skapande. I hans landskapsmålningar är färgerna oftast starka och dominerande och väl tilltaget med färg som gör att målningarna får en känsla av relief. Henrik är väl representerad, bland annat i Mäntyharjus kommun, Finland, Emil Cedercreutz museum, Harjavalta, Finland och i Sundbybergs stad.

Ann-Charlott Fornhed arbetar tillsammans med Nils Odén, stadsträdgårdsmästare i Uppland Väsby kommun, om projektet ”Väsby Entré”. Ann-Charlott har gjort en skulptur som hon kallar ” Piosaurus”. På konsthallen visar hon skisser och foton på hela arbetsprocessen.

Formen till ”Piosaurus” hade Ann-Charlotts sambo Michel Declercq klottrat ner på ett papper och hon renodlade den senare till det slutgiltiga utseendet. Det är en skulptur med en böljande form som påminner om en dinosaurie men också lite om symbolen för talet pi (3,14). Skulpturen är gjord av ljusgrå fiberbetong blandad med marmorkross, därav den ljusa vita färgen. Den väger inte mer än cirka ett ton eftersom skulpturens kärna består av frigolitplast. Detta är ett test som skall pågå under ett antal år framöver av hur väl fiberbetongen är lämpad som byggnadsmaterial till de broar som man planerar bygga över järnvägen.

Utställningen pågår till och med 20 oktober 2019.
Väsby Konsthall, Optimusvägen 12B, Upplands Väsby.

En fin och uppskattad tradition när Väsbyhem bjöd till stort kalas., Upplands Väsby, 19-09-03

I lördags (31 augusti) bjöd Väsbyhem alla sina hyresgäster och väsbybor igen till en festdag vid Sigma centrum. Dagens stora dragplåster var Sean Banan. Som vanligt fanns det hoppborg för alla barn med spring i benen, klättervägg, popcorn, ponnyridning och möjlighet att bekanta sig med olika djur som fanns i små inhägnader. Dagen till ära var ämnet naturligtvis banan efter gästartisten Sean Banan. En levande banan bjöd alla som ville ha på banan.

Det var knökfullt långt innan Sean Banan skulle uppträda. När han äntligen kom var det full fart på scen under en timme. Sean Banans budskap till både föräldrar och barn var att alla skall vara ett föredöme. Barnen gör inte som man säger, de gör som man själv gör. Han nämnde de som har en så kallad diagnos. Sean Banan vill att ordet diagnos tas bort. Han menar att alla de barnen har en superkraft som de skall vara stolta över och att alla barn är unika och har olika förutsättningar. Han hotade med att om barnen inte gör som han säger kommer han att bajsa i deras brevlåda, så det gäller att sköta sig. Medan Sean Banan signerade kepsar och skrev autografer rappade Claudio på scenen.

Bollstanäsdagen, en fin tradition, Upplands Väsby, 19-09-02

Idag är Bollstanäs ett villasamhälle men Bollstanäs har anor som går långt tillbaka till en förhistorisk by, Grimsta. Det kunde besökarna få veta i en utställning där bland annat en del äldre foton visades i församlingshuset. Det är femte året som Bollstanäsdagen genomförs och olika lokala aktörer får presentera sig vid Grimstagården och Bollstanäs församlingshem. Arrangör är Bollstanäs Egnahemsförening och det har blivit en stor familjär mötesplats för alla, inte bara för bollstanäsborna.

Bland de som var representerade under dagen fanns Svenska kyrkan, Scoutkåren, egna företagare och Grimstagårdens bygdegårdsförening, sång och musik, Curves med flera. Och det var verkligen en dag för barnen. Det bjöds på de vanliga aktiviteterna som bör finnas med, scouternas hamburgare, ansiktsmålning, olika lekar, ponnyridning, gå på lina med mera. Kocken Magnus Johansson från Sveriges Mästerkock bjöd på soppa och pratade recept med besökarna.

För andra året i rad genomfördes Frestaloppet under Bollstanäsdagen. Ett hundratal personer hade anmält sig för att springa loppet. Start och mål var nere vid ängen intill Norrviken. Arrangör är Fresta församling, Svenska kyrkan. Två sträckor fanns att välja mellan, en kilometer för barnen och fem kilometer för de lite äldre. Alla intäkter denna dag går till Slovakien-projektet. Församlingen stödjer ett ungdomscenter som utför socialt och psykosocialt arbete för unga romer i utsatthet. Målet är att dessa unga ska tränas och stöttas till ett värdigt och självständigt liv i Slovakien, med möjlighet att försörja sig och skapa goda och hållbara relationer. Representanter från Fresta församling har besökt centret vid tre tillfällen.